Rólam

Szakmai életút

Fendrik Katalin 

 • gyógytornász-fizioterapeuta
 • manuálterapeuta
 • rehabilitációs úszásoktató
 • FRSB-terapeuta

Fendrik Kata vagyok

Alapvégzettségemet tekintve gyógytornász-fizioterapeuta. 1997-ben diplomáztam kiváló eredménnyel a POTE Egészségügyi Főiskola Zalaegerszegi Tagozatán. Kora gyermekkori motívációmat tekintve édesanyám Gyermekotthonban való rövid munkájára tudnék visszautalni. Ez az élmény, a vele töltött napok a sérült gyermekek között adták az első élményt ahhoz, hogy érezzem a vágyat, gyerekekkel szeretnék foglalkozni.

Gyógytornász hallgatóként alig vártam, hogy mihamarabb a gyermekgyógyászati gyógytorna következzen! De mire a 2. év következett, már elkezdtem bejárni hallgatni, figyelni, tanulni, segíteni a Zalaegerszegi Gyógypedagógiai Fejlesztő Tanácsadó és Továbbképzési Központba.

 Nyelvtudásom, tanulmányi eredményem alapján 3. év végén 3 hónapot egy  értelmi-és mozgásában sérült felnőtteket táboroztató programban vehettem részt  New York, Rock Hill-ben  Camp Jened táborban.  A táborban megszerzett tapasztalatok, munkamorál, életre szóló élmények, nyelvfejlődés vittek tovább megkezdett utamon…A Fejlesztő Központban megkezdett Down-szindrómás gyermekekkel történő munkámhoz visszatérve diplomámat a Down-kóros gyermekek mozgásfejlesztő programja címmel írtam meg. S, ezzel érdemeltem ki a meghívást a Gyógypedagógiai Fejlesztő Központba, hogy gyógytornászként dolgozhassak! A mai napig fantasztikus lehetőségként, küldetésként és hivatásként éltem meg azokat a csodás éveket .

Létrehozhattam a Korai Fejlesztés Szakszolgálaton belül a mozgásterápiás részleget, és a hidroterápiás tematikát is kidolgozhattam. 15 évig voltam a Központ munkatársa, dolgoztam csecsemőkkel, kisgyermekekkel, óvodás és iskolás korosztállyal is. Tanítottam fordulni, kúszni-mászni, ülni, állni, járni a spasztikus vagy hypoton gyermekeket. Sok csodát megélhettem! 2001-ben megszereztem másoddiplomámat az ELTE Testnevelési Főiskola és a Bárczy Gyógypedagógia Főiskola közösen akkreditáltatott Rehabilitációs úszásoktató szakán. Eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek hidroterápiája címmel megírt szakdolgozatomat  és filmes mellékletét a Magyar Gyógytornászok Kongresszusán és a  Magyar Gyógypedagógusok  Egyesületének Országos Konferenciáján is előadhattam. Ezen tanulmányok, tapasztalatok segítségével az egészséges és eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek korai kádas programját és babaúszását alkalmaztam, valamint a sérült csecsemők hidroterápiáját hoztam létre. Továbbá, az Intézménybe járó óvodás és iskolás korosztályú értelmileg- és  mozgásában akadályozott gyermekeknek taníthattam a vízhez szoktatást és a sérülésspecifikus úszásoktatást. Igazán felemelő élmény volt! A mai napig táplálkozom azokból a mosolyokból, ölelésekből, első lépésekből, kilazult kezecskékből, első valódi karcsapásokból…

„Bízz a folyamatban”

 

Ezen időszak alatt az Egészségügyi Főiskola Gyógytornász Szakos hallgatóinak gyermekgyógyászati gyógytorna  gyakorlati oktatója voltam. Konzulensi és opponensi minőségben segítettem a hallgatókat diploma munkáik során. 1997-től 2 irányba fejlődött  a szakmai érdeklődésem. Míg délelőttönte a Gyógypedagógiai Fejlesztő Központban tornáztattam a mozgássérült gyerekeket, addig délutánonta saját magánrendelésemen ( ami Zalaegerszeg 1. magán gyógytorna rendelője volt  ) fogadtam a felnőtt és gyermek pácienseket. Rövid ideig emellett még 2 gyógytorna tanárnőmmel a Városi Uszodában a scoliosisos gyermekek gyógyúszásában is szerepet vállaltam. 2 pólusú munkám egyre több feladatot és ezzel egyre több kihívást is jelentett. Hogy a magánrendelésen hozzám forduló betegek is a maximumot kapják, folyamatosan manuális képzésekre, tanfolyamokra jártam. Így szélesítve a látókörömet, hogy hónapról-hónapra gyorsabban , hatékonyabban tudjak segíteni a magánpraxisban jelentkező pácienseknek. 

Két évvel gyógytornász diplomám kézhez vétele után beiratkoztam az Orosz Posztgraduális Orvosi Akadémia- Moszkvai Manuálterápiás Egyesület  orvosai által  a Holisztikus Medicina Alapítvány ( Budapest ) oktatási központjában szervezett 7 szemeszteres Barvincsenko-féle manuálterapeuta képzésére. 1999-2003 között tartó manuálterapeuta képzés végeredményeképpen a SOTE-n szakvizsgáztam 2003-ban, amely szakvizsgát csak orvosok és gyógytornászok számára akkreditálták. Zala megye egyetlen szakvizsgázott manuálterapeuta – gyógytornásza vagyok azóta is. Angol és spanyol középfokú nyelvvizsgákkal rendelkezem. Angol nyelven olvasom a szakirodalmat, beszélem a szaknyelvet,  angol anyanyelvi tanfolyamokon nem okoz gondot a tanfolyam követése.

Megszülettek a gyermekeim: Eperke és Sebestyén, 2006-ban és 2008-ban. Ekkortól ők kerültek a fókuszba és általuk egy nagy fokú szemléletváltáson is átestem. Születésükkel, a  korábbi materialista beállítódásom egyre jobban a spiritualitás felé tolódott. A gyes, gyed időszakában  a munkából felszabaduló energiáimat a zalaegerszegi Napravár Waldorf Óvoda alapítására, s gondozására fordítottam, amíg 7 évesen el nem ballagtak a gyermekeim. Ez nagy örömmel, s büszkeséggel tölt el a mai napig. 

Manuálterapeutaként folyamatosan szinten tartó képzésekre járva, egyszer egy haladó manipulációs képzésen Szása, az egyik nagy tudású orosz neurológus-osteopata orvos azt mondta, miután demonstrálta a craniosacralis terápiát: „ Aki egy személyben ismeri a manuálterápiát és a craniosacralis terápiát, az a szakember a világ leghaladóbb szemléletét képviseli és szinte nincs olyan betegség, amihez ne tudna hozzányúlni. „ Ez a mondat adta az inspirációt ahhoz, hogy 2010-ben az Upledger Institute Hungary szervezésében   hazánkban is akkreditáltatott craniosacralis terápiát elkezdjem… Amit akkor elkezdtem és azóta sem hagytam abba, folyamatosan haladok előre a megkezdett tanulmányaimban. Mikor beültem az 1. kurzusra és megtapintottam a craniosacralis ritmust életemben először, akkor azt mondtam magamban: „ Ezt kerestem egész életemben!”- Olyan hatással volt rám az érzés! Leírhatatlan, fantasztikus, egy csoda! Pedig, akkor még nem tudhattam milyen csodás gyógyulásoknak leszek szemtanúja a rendelőmben e módszer által! Azt csak napok-hetek múlva láthattam…és azóta eltelt már 12 év, és még mindig élvezem a változást kitapintani, az örömöt látni , a sikert hallani…és tanulni, tanulni és tanulni…Nem hagytam abba azóta sem. 

Egy 2 éves Fascia képzésen vettem részt a Holisztikus Medicina Alapítvány szervezésében 2015-16-ban és szakvizsgáztam 2016-ban, mint FRSB-terapeuta. Ezzel a lágyrész manuálterápiás szemléletmóddal felülírtam a klasszikus manuálterapeuta attitűdömet, amely sokkal inkább koncentrált addig a csontok, ízületek mobilizációjára. Izompólya vonalakban gondolkodva sokkal inkább életszerű magyarázatot kaptam az emberi szervezet tartási mintázataira, mint a csontos struktúrák dominanciájával. Tényleg, érdekes volt Magyarországon először elvégezni ezt a képzést és együtt látni a csontok, ízületek, izmok és izompólyák szerepét a humán mozgásmintázatokban. Új tapasztalás volt és van azóta is!

Bár, a craniosacralis terápia és a viscerális manipuláció szintén a kötőszövet, fasciák mozgásaival, blokkjaival éri el a változást, érdekes volt összehasonlítani ezzel az FRSB manuálterápiával. Ugyanazt a szövetet más-más technikával, nyomáserősséggel érintem, milyen hatást válthatok ki. Nagyon érdekes tapasztalás, hogy mikor melyik esetben , melyik páciensnél melyik technikával érek el hatást, gyógyulást? Egyedülálló módon össze tudom hasonlítani ezeket a manuális technikákat és a magánpraxisom 25 éve elég nagy pacientúrát adott, hogy intuitív módon érezzem, tudjam mikor-melyik terápiával érkezünk el a megoldáshoz!

Közben számtalan egyéb kisebb-nagyobb kurzus gazdagította elméleti és gyakorlati tudásomat, amivel mindezek ötvözésével magabiztosabban állok betegeim rendelkezésére. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az FRSB-terapeuta képzésemmel párhuzamosan megismerkedtem a pilates-szel. Paradigmaváltást eredményezett! Megéreztem a központ szerepét, erejét, hajlékonyságot és dinamikus erőt formált bennem. Véletlen-sorsszerűen ez a pilateses időszak ( és gyermekeim szombathelyi waldorf iskolai tanulmányai)egybeesett a fascialis koncepcióval, így ebből újszerű vizsgálati-kezelési protokoll született meg bennem. A gyógytorna és jóga házi feladatokat leváltva pilates gyakorlatok és egy saját élményből, tapasztalásból született szegmentális mobilizáció és stabilizációs koncepció képezik a törzsét az otthoni mozgásprogramnak, amely a manuálterápiás eljárásokat kiegészíti, szinten tartja és hosszú távon mozgáslehetőséget ad a mozgásszervi problémával hozzám forduló pácienseknek.

Gyermekeim születése után döntenem kellett, hogyan folytatom tovább a 2 munkahely és gyermeknevelés, waldorf óvoda alapítása-irányítgatása feladatköröket… 2011-től már csak a magánpraxist folytattam tovább, a Fejlesztő Központ gyógytornász munkakörömet feladtam. Szerencsésnek érzem magam, hogy saját vállalkozásomban olyan embereket ismerhetek meg pácienseim személyében, akik nyitottak az újra, az alternatív gyógymódokra  és a legkorszerűbb terápiákra. Köszönet érte! Kezelési profilomat ezen módszerek ötvözéséből neveztem el :

Terápiák

Holisztikus Manuális Gyógyászat

Az anatómiai, élettani tényeken alapuló legkorszerűbb gyakorlatspecifikus konvencionális és alternatív manuális terápiák képezik az alapját kezeléseimnek. A 25 évben következetesen összegyűjtött tudományos bizonyítékokat, kezelési protokollokat adaptálom a hozzám forduló páciens testi-lelki-szellemi testéből felém sugárzó igénnyel. Ha tetszik, úgy is mondhatjuk, a tudományos tények adják a bázisát a munkámnak, s az intuícióm sugalmazza melyik terápiával, milyen technikákkal, tesztekkel keressük meg a páciens kérdéseire a választ, problémájára a megoldást. Nincs 2 egyforma kezelés, nincs 2 egyforma nap!

Mint ahogy, akár óránként is változhatnak a körülmények, hogy milyen energetikai állapotban találkozunk mi ketten, az határozza meg az aznapi kezelés folyamatát! Sok oldalra szerteágazó terápiáim összeérnek bennem és benned. Találkozásunk határozza meg az aznapi menüt. 

Terápiás folyamat

 • Az 1. alkalommal történő találkozáskor beszélgetünk az élettörténetről, kórtörténetről. 
 • Áttanulmányozom a hozott leleteket ( rtg, CT ,MR stb.). Majd a szakmai tapasztalatomra hallgatva elkezdem a vizsgálatot az irányban, ami a legdominánsabb a problémádban. 
 • Manuálterápiás vizsgálat és kezelés következik/ Craniosacralis terápiás vizsgálat és kezelés következik.
 •  Otthoni mozgásprogram felállítása, amennyiben szükséges, ezt sok esetben kezelésenként bővítem vagy változtatom az elért állapothoz igazítva.
 • Terápiás terv felállítása, közösen egyeztetjük mik a prioritások, milyen gyakran lenne ideális a kezeléssorozatot folytatni. 
 • Kiegészítő terápiák, terapeuták javaslata, amennyiben szükséges.

A terápiás folyamat érzékeltetése néhány eseten keresztül:

Első esettanulmány

44 éves hölgy, deréktáji panaszokkal, migrénnel, gyászveszteséggel, szorongással.  

 1. alkalommal Craniosacralis terápiával kezdünk és healy rezgésterápiával, hogy a lelki folyamatokat, stresszoldást, elengedést támogassam. Ez az önértékelését is javítani fogja.
 2. alkalommal, 2 hét múlva mikor érkezik, jelentős javulásról számol be a gyász, szorongás, közérzet terén, migrénje sem volt az eltelt időszakban. Derékfájdalomra panaszkodik. Testolvasás, manuálterápiás egyéb tesztek segítségével keresem a derékfájdalom okait, illetve az összefüggéseket a migrénes panaszaival (nyaktartás, izomtónus, trigger pontok, kisizületi blokkok…)FRSB-terápiával, trigger-pont terápiával, McKenzie módszerrel vizsgálom, kezelem a porckorong problémáját, javítjuk a tartását és otthoni mozgásgyakorlatokat tanítok be. 
 3.  alkalommal 2 hét múlva átbeszéljük az elmúlt időszakot migrén, tartás, derékfájdalom szorongás, gyász tekintetében és a mozgásterápia gyakoriságáról érdeklődöm. Emésztési problémáról számol be. Tornát rendszeresen végezte, derékfájdalma javult. Migrénje nem volt most sem. Emésztési panaszai miatt a craniosacralis terápiát és viscerális manipulációt választom, a vastagbél kötőszövete feszült és gyenge mozgékonysággal bír. Stimulálom a területet. Összefüggés van a derék és a vastagbél probléma között. Vastagbél kezelés után a derékfájdalom tovább csökken.  Majd újabb teszteket végzek nyaki, háti, deréktáji és medence mobilitásra. 
 4. alkalommal nagyon melankólikus hangulatban érkezik, hangsúlyos a gyász és a szorongás. Dereka elég jó, kevés , ritka fájdalomról számol be. Sokat tornázott. Ismét craniosacralis terápia és healy kezelést kezdek, cranioból SER folyamat indul be. Szöveti memóriából érzelmi oldódás következik be. Oldottabb hangulattal távozik a rendelőből.

Természetesen, ha kompetencia határomon túl zajlik a beteg folyamata, társszakmákat hívok segíteni, terapeutákat ajánlok a minőségibb, gyorsabb folyamat érdekében. Szívesen dolgozok együtt más természetgyógyászokkal, aromaterapeutákkal, kineziológussal, pilates edzővel, gyógytornásszal,  coach-csal, orvosokkal, pszichológussal….Mikor ki a célravezető a beteg gyógyulása érdekében. 

Második esettanulmány

Más esetben, ha például 40 éves nőbeteg klasszikus deréktáji panasszal jön, lokalizált fájdalommal, másként járok el. Arról számol be, hogy néhány hete rosszul lépett és ”becsípődött a dereka„. Amúgy sportol, jó egészségi állapotban van testi-lelki szinten is. Így, manuálterápiával megkeresem a blokkolt területet, kioldom és gyógyultan távozik. Lehet, hogy többé nem találkozunk!

De, lehetséges, hogy a kezelés végén az összegzéskor arra jutunk közösen, hogy szeretné átvizsgáltatni magát teljes mértékben, izom , ízületi és funkcionális tesztekkel is. Ekkor még több alkalommal találkozunk, felmérem az izomerejét, izomnyújthatóságát, megkeresem a gerinc kisizületi blokkjait, megtanítom otthon milyen pilates, szegmentális mobilizáció és stabilizációs gyakorlatokkal dolgozzon. Milyen munkahelyzeteket kerüljön, hogyan állítsa be a munkafelületeket, milyen lenne az ideális sport számára…

Harmadik esettanulmány

Egy szintén 40es éveiben járó hölgy, segítséggel jön be a rendelőbe. Porckorongsérve van, ami komoly kisugárzó tünetekkel jár az egyik alsó végtagjába és elviselhetetlen fájdalma van. McKenzie módszerrel vizsgálom és kezelem. Kiegészítésképpen craniosacralis terápia, healy fájdalomcsillapítás. Együtt mobilizáljuk McKenzie-vel a porckorongot, és szigorúan otthon is óránként kell végeznie a kijelölt feladatot. Megbeszéljük a tilos gyakorlatokat, testhelyzeteket. Naponta, 2 naponta beszélünk telefonon, vagy videohívásban látom is ahogy otthon végzi a feladatát. Korrigáljuk, ha valamin módosítani kell. 1 hét múlva, ha jól működtünk együtt a hét folyamán, akkor egy nagyságrendekkel kedvezőbb állapotban találkozunk!

Szerencsére, felére csökkent a fájdalom erőssége, így újra teszteljük a McKenzie-t, új gyakorlat. Mellette FRSB testolvasás, manuális trakciók, alvási pozíciók, healy, cranio, quadratus lumborum oldása, lumbalis lordozis javítása, kineziotape, otthoni feladatok. 

Legközelebbi héten már 20 százaléknyi fájdalom maradt, ezt a kezelés során oldja a manuálterápia, illetve a cranio dura húzás, ringatás, csúsztatás technikái. További munka FRSB-vel az ágyéki íven, medence mobilitásán, talpi boltozaton…Majd stabilizációs gyakorlatok betanítása otthonra. Addig visszajár a beteg, amíg teljesen tünetmentes nem lesz. Ekkor pilates betanítása, vagy küldöm pilates edzőhöz az egyéni irányelvek megadásával, terápiás tervvel. Visszajár kontrollra, havonta, 2 havonta, 3 havonta. Mindig újraértékeljük a mozgásképét, testtartását, korrigáljuk az esetleges blokkokat, újonnan felmerülő kérdéseket megválaszolom. Újabb terápiás tervvel megy a pilates edzőhöz, vagy erősebb feladatsorral tornázik otthon. 

Tanulmányok

Végzettségeim

  

  Diplomák, szakdiplomák:

 • 1993-1997. POTE Egészségügyi Főiskola Zalaegerszegi Tagozat Gyógytornász Szak: gyógytornász-fizioterapeuta diploma ( kiváló eredmény )
 • 2000-2001. ELTE Bárczy és Testnevelési Főiskola másoddiplomás képzés- Rehabilitációs úszásoktató szakirányú diploma
 • 2000-2003. Orosz Posztgraduális Orvosi Akadémia- Moszkvai Manuálterápiás Egyesület Holisztikus Medicina Alapítvány ( Budapest ) oktatási központjában 7 szemeszteres manuálterapeuta képzés 
 • 2003. SOTE Manuálterapeuta szakdiploma
 • 2015-16. Kinesis UK. –  Anatomy Trains és FRSB-terapeuta tanulmányok, Holisztikus Medicina Alapítvány ( Budapest ) 
 • 2016. FRSB-terapeuta szakvizsga

Tanulmányok, tanfolyamok:

1997-2005.

 • Taping speciális kötözéstechnika tanfolyam
 • McKenzie-módszer A és B tanfolyam
 • PNF A és B kurzus
 • Kineziotaping tanfolyam
 • Magyar Gerincgyógyászati Társaság tartásjavító torna oktató tanfolyama
 • Izraeli MASHAV és a Magyar EÜ Minisztérium közös kineziológia tanfolyama
 • Penzel-féle akupunkt-massage tanfolyama

2000-2003. Orosz Posztgraduális Orvosi  Akadémia – Moszkvai Manuálterápiás Egyesület Manuálterapeuta 7 szemeszteres képzés:

 

 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: Bevezetés a manuális medicinába
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: medence
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: ágyéki gerinc
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: háti gerinc
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: nyaki gerinc
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: MET-izomenergia technika
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: vizsgafelkészítő
 • Barvincsenko-féle manuálterápiás képzés: haladó manipulációs képzés
 1. MBT instruktor képzések

2010-től folyamatosan Craniosacralis terápia képzések :

 • CST 1.- Craniosacral Therapy 1.
 • CST 2.- Craniosacral Therapy 2.
 • SER 1.- SomatoEmotional Release 1.
 • SER 2.- SomatoEmotional Release 2.
 • SERTIP – SER Technique: Mastering the Inner Physician
 • CSP 1.- Craniosacral Therapy for Pediatrics 1.
 • HFC   –  Healing from the Core
 • TBS   –  The Brain Speaks
 • TTB   –  Touching the Brain 1.
 • HCS  –   Holisztikus Csend
 1. Reiki 1.
 2. Biologika, avagy a természetes elváltozások, megbetegedések mechanizmusai
 3. Theta-healing

2010. Energiatechnikák

2012-2016. FRSB-terapeuta képzés Kinesis UK-Holisztikus Medicina Alapítvány:

 • Anatomy Trains for Manual Therapists by James Earls
 • Anatomy Trains 2. by Michael Watson
 • Fascial Release for Structural Balance: Shoulders and Arms by Michael Watson
 • Fascial Release for Structural Balance: Arches and Legs by Don Thompson
 • Fascial Release for Structural Balance: Fans of the Hip by Don Thompson
 • Fascial Release for Structural Balance: Tensegrity Spine by Don Thompson
 • Fascial Release for Structural Balance: Abdomen, Breath and Chest by  Don Thompson
 • Fascial Release for Structural Balance: Shoulders and Arms by Don Thompson
 • Fascial Release for Structural Balance : Head, Neck and Jaw by Don Thompson
 • Fascial Release for  Structural Balance : Exam course by Don Thompson

 

 1. Pataki Dalma-féle szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen
 2. Bevezetés a lágyrészmanuálterápiába – Varga Viola
 3. Trigger Pont Terápia

2014-20. Antropozófiai tanulmányok

 1. Visceralis manipuláció – Abdomen 1.
 2. Visceralis manipuláció – Abdomen 2.

2014-19. Pilates gyakorlati tapasztalatok

2017. Fűzy Gábor: Fáj-dal-om – gerincvizsgálat és kezelés

 1. Richelli-féle Instrumentális Manuálterápia-Izom
 2. Flossing
 3. Richelli-féle Instrumentális Manuálterápia-Fascia

2022. Tom Myers : Haladó medence és lumbális gerinc Anatomy Trains kurzus

2023. Hagyományos Kínai Orvoslás tanulmányok

 

Keress meg, ha elnyertem a bizalmad és tudok segíteni.