Szolgáltatásaim

Terápiák

Terápiák, amelyek megoldást jelenthetnek:

Mozgásszervi: gerinc és végtagizületi panaszokra, izomfájdalmakra, tartáskorrekcióra, állkapocs izületi problémákra, fejfájásra.

Gyermekek komplex korai fejlesztésére,  mozgásszervi, neurológiai rehabilitációjára.

Továbbá, a craniosacralis terápia eszköztárával széles spektrumú problémakörre az öngyógyító mechanizmus aktiválásával.

Holisztikus Manuális Gyógyászat

Az anatómiai, élettani tényeken alapuló legkorszerűbb gyakorlatspecifikus konvencionális és alternatív manuális terápiák képezik az alapját kezeléseimnek. A 25 évben következetesen összegyűjtött tudományos bizonyítékokat, kezelési protokollokat adaptálom a hozzám forduló páciens testi-lelki-szellemi testéből felém sugárzó igénnyel. Ha tetszik, úgy is mondhatjuk, a tudományos tények adják a bázisát a munkámnak, s az intuícióm sugalmazza melyik terápiával, milyen technikákkal, tesztekkel keressük meg a páciens kérdéseire a választ, problémájára a megoldást. Nincs 2 egyforma kezelés, nincs 2 egyforma nap!

Mint ahogy, akár óránként is változhatnak a körülmények, hogy milyen energetikai állapotban találkozunk mi ketten, az határozza meg az aznapi kezelés folyamatát! Sok oldalra szerteágazó terápiáim összeérnek bennem és benned. 

Több, mint 25 éve működő magánpraxisomban a manuális medicina különféle ágazatait használom és ötvözöm a páciens aktuális problémájának és egyéniségének figyelembevételével.

A manuális gyógyászat eszköztárával és egyéni adaptációjával támogatom a páciens testi-lelki-szellemi szintű gyógyulási törekvéseit. Több szinten érintve a fizikai testet – az erőteljes izom-izület mobilizáció-manipulációtól ( 1-5 kg terhelés ) indulva hatunk az emberi test mozgékonyságára,stabilitására,erőnlétére,jólétére. Az itt alkalmazott módszerek a következőek: Barvicsenko-féle manuálterápia,Trigger Pont Terápia, Anatomy Trains, FRSB-terápia, Richelli-féle instrumentális manuális terápia, McKenzie módszer, Taping-Kineziotaping, lumbális szegmentális stabilizáció, gyógytorna,jóga, pilates .

A gerinc- és végtagizületek, az ezeket áthidaló izom-izompólya rendszerek direkt és indirekt változását idézhetjük elő ezen eljárások kombinációjával. A gerinc mobilizáció, a végtagizületek mobilizáció-manipulációja, az izomcsomók-trigger pontok kezelése, az izompólyák, fascia meridiánok feszültségeinek oldása vagy tónusfokozása, továbbá a specializált aktív gyakorlatok  ideális lehetőséget teremtenek a test izomegyensúlyának visszaállítására.


Lágyabb, finomabb ( 5-30 g  terhelés ) érintést alkalmazva , a kötőszövetre gyakorolt hatáson keresztül a zsigeri szervek mobilizációja és az idegrendszer, valamint az általa beidegzett struktúrák gyógyító-öngyógyító hangolása történik meg a fizikai síkon. Ezekben a gyengéd terápiás beavatkozásokban, – craniosacralis terápia és viscerális manipuláció – , a fizikai testet úgy kezeljük, hogy nemcsak a testi, de a lelki, szellemi komponenseket is elérjük és áthatjuk. Természetesen, az anatómiai-élettani bizonyítékokra alapozva érjük el ezen eredményeket. A zsigeri szervek ( máj, epehólyag, gyomor, vékony-vastagbél, hasnyálmirigy, lép, vesék, hashártyák ) manipulációja nemcsak az adott szerv optimális működését, de a hozzá csatolt csigolya vagy végtagizület mozgékonyságát, egészségét is befolyásolja. Ezen túlmenően, ezzel az érintési szinttel energiaciszták felderítésével eljuthatunk olyan érzelmi blokkokhoz, elakadásokhoz, amelyek mélyen befolyásolják személyiségünk alakulását, érzelmi-hangulati életünket, viselkedésünket,  motívációinkat, életutunkat. A kötőszövet testi-érzelmi blokkjai oldásával ( SER folyamat ) mély lelki átalakulást élhet át a páciens. Ennek segítségével  tudatos szintre emelhetjük a tudattalanban raktározott jelen vagy korábbi életéből származó gátat okozó emléket. Természetesen a cél, ennek a negatív élménynek a feloldása.

A kvantumgyógyászathoz kapcsolódó terápiás és önfejlesztő módszerrel,  Theta-healinggel kombinálva a craniosacralis terápiát, valamint különféle energiakezeléseket, az energiatesten hozhatunk létre változást ( 0-5 g érintés ).  A craniosacralis terápiában, reikiben használatos chakratisztítások , a meridiánok energetizálása , az energiatest vektorainak rendezése mind hozzájárulnak az energiatest felfrissüléséhez. Theta-healinggel  a lelki-szellemi lény korlátozó hitrendszerének rehabilitációja történik meg.

A lágy érintéses terápiák mélyen ellazult állapotba hozzák a páciens idegrendszerét. Ezen keresztül hozzáférhetővé válnak olyan információk a beteg számára, amelyek addig rejtve voltak a tudattalanban. Így a páciens egy olyan új valóság létezését tapasztalhatja meg, amely nemcsak hogy serkenti a test öngyógyító mechanizmusait, de a lelki-szellemi megéléseit, tapasztalatait is felszínre hozza. Így segíti a holisztikus gyógyító az életre ébredést.

Egy másik fejezetét jelenti terápiás utamnak, de egyre inkább kiteljesedettnek és komplexnek érzem: a normál- és eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek és családjaik terápiás megsegítését. Mára már az újszülöttek, koraszülöttek, csecsemők és kisgyermekek nemcsak mozgás, – de értelmi-,  érzelmi -,érzékszervi-,  szociális fejlesztése is történik. A korábban már részletezett terápiás kombinációk révén a korai fejlesztésben résztvevő kicsi páciensek egészségének a visszaállításában is kedvező eredmények mutatkoznak. 

A normál- és eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek korai fejlesztésében hosszú évekig dolgozva egy speciális – egyedi, korai fejlesztő protokollt hoztam létre. Ennek a bázisát az idegrendszeri érést serkentő terápiák adják. Mellette, az anyai testkontaktusra épülő játékos tornával tesszük érzelem-gazdaggá a tréninget.  Ez a mozgásfejlesztésen túlmenően értelmi fejlesztést jelent és érzelmi kötődést is biztosít az anya-csecsemő illetve az egész család számára. 

A craniosacralis terápia csecsemő-kisgyermek speciális kezelésével a születés okozta koponyacsont elmozdulások, illetve a  gerincvelőt körülölelő kötőszövetes burkok feszülései oldhatóak.  Ezzel az újszülött vagy csecsemő- kisgyermek táplálási-, emésztési problémái, közérzete, hangulata, immunrendszere javítható vagy idegrendszerében észlelhető funkcionális problémák  kezelhetőek.

A holisztikus manuális gyógyítás segítségével újrateremtődhet az egység test-lélek-szellem szinten a gyógyulni vágyó emberben. 

Mottóm: „ Bízz a folyamatban! „, amely dr John Upledgertől, a craniosacralis terápia atyjától származik. „ Trust the process ! „ . Továbbá,  Hippokratész-i esküm óta a  nil nocere, soha ne árts! alapelvet követem. Ezen alapelvek mindenkori figyelembe vételével és a terápiás jelenlétem megtartásával, tudásom egyénre adaptálásával törekszem segíteni a pácienseimet.

Manuálterápia / Barvincsenko-féle manuálterápia

A manuális medicina 2 részből áll, a manuális diagnosztikából és a manuális terápiából. E két egymásra épülő blokk képezi azt, hogy a terapeuta képes a manuális diagnosztikából, funkcionális tesztekből, izom és ízületi tesztekből felállítani egy aktuális diagnózist, amelyet alapul véve megkezdi a beteg tájékoztatását  és manuális kezelését.

A manuális vizsgálatot megtámogatva a képalkotó eljárások figyelembe vételével dolgozunk.

 A manuálterápia az ízületi működés helyreállítására irányuló műfogások rendszere, amelynek során a terapeuta mechanikus energiát alkalmaz. A fogások többsége a népi csontkovácsok gyakorlatából és tapasztalatából származik, amelyet anatómiai, élettani alapokra emelve a szakvizsgázott manuálterapeuta biztonsággal használ a páciens egészsége érdekében. A több száz – féle műfogásból válogatva a terapeuta a beteghez adaptálja az erőt, technikát, hogy minél hatékonyabb módon segítse elő a gyógyulást.

Egyes műfogások használatakor több kg-nyi erőt használunk, hogy egy ízületet megmozgassunk, máskor csupán grammokban mérhető lágysággal érintjük az adott izmot, kötőszövetet. Terapeuta és beteg összehangolt, jól kommunikált együttműködésére építve dolgozunk össze. Szép és egyben fizikailag igénybe vevő munka ez mind a manuálterapeutának, mind a betegnek. Kezelés után 6-12 órával jelentkezhet erős izomláz -szerű érzés, amelyet postmanipulációs fájdalomnak hívunk és normál reakció a kezelt szervezetében. 

Rövid és hosszú távú célok felállításával dolgozunk, amely lehet adott kezelésen elért nagyobb mozgásterjedelem, vagy egy fájdalommentes ízület is, de természetesen ezen túlmenően a beteg együttműködésével meghatározzuk az otthoni mozgásterápiát és a kerülendő valamint a kívánatos hetköznapi mozgámintákat, munkapozíciókat. 

Az 1997-es egészségügyi törvény értelmében manuálterápiát Magyarországon csak szakvizsgázott orvos vagy gyógytornász végezhet.

Instrumentális manuálterápia

A módszer Stefan Richelli spanyol oszteopatha fejlesztése, akitől személyesen tanulhattam meg ezt a technikát. A haladó tanfolyamát pedig barátnőm, Hugyák Éva tanította, aki megszerezte a módszer oktatási jogát hazánkban. 

Köszönöm mindkettejüknek, hogy a kezem újra ép és egészséges!

Gyakorlatilag a módszer a lágyrész manuálterápiák közé tartozik,eszközzel végzett manuálterápiát jelent.  Egyik részét a fasciákon, izompólyákon használjuk, másik részét pedig az izmokon, továbbá a gerinc kisizületein. Így, ennek függvényében választjuk ki a Richelli-féle eszközöket. 

Az instrumentális manuálterápia segíti a terapeutát a kéz izületeinek tehermentesítésében, és intenzívebb kezelést jelent a páciens számára. Mindkét fél részére megsokszorozza a hatást. Magam, jóval kevésbé fáradok el és több kezelést bírok manuálisan, a betegek pedig 1 kezelés alatt akár több kezelés idejét, energiáját, költségét  spórolhatják meg. Nem utolsó sorban említem, hogy ennek értelmében sokkal gyorsabban lesznek fájdalommentesek!

Izomsérülések, izomfeszültségek, letapadt izomzat,ínhüvely gyulladások,  szalagszakadások, trigger-pontok kezelésére javallott. Továbbá a discus hernia, gerincfájdalmak,  ízületi kopások járulékos izom-egyensúly zavarainak kezelésére.

FRSB Terápia

Az Anatomy Trains  egy forradalmian új koncepció a manuálterápia eszköztárában. Ennek a kötőszövetre, izompólya-rendszerre( fascia rendszer ) ható technikának a segítségével a terapeuta képes a páciens egészséges és kóros lágyrészmintázatait elkülöníteni, analizálni és kezelni.

Tom Myers – a technika kifejlesztője az anatómiai vonatok metafórát használja, amellyel azt magyarázza, hogy az emberi szervezetben – boncolásokkal igazoltan – egyfajta speciális kapcsolódási vonalak, meridiánok hálózata található. Ezen fascia meridiánok behálózzák a testünket és objektív tájékozódási pontokat adnak a testolvasásban jártas szakember számára. Korrekt diagnózis felállítása után, adekvát izompólya( fascia ) oldó fogások használatával az élettanilag optimális kötőszövet feszességi állapotot hozzuk létre.

Az izompólyák és egyéb kötőszövetes elemek kommunikálnak egymással a meridiánok mentén, így az izom-ín feszessége áttevődik távolabbi területekre is. Ezért fontos, hogy a testtartás megfigyelése és speciális mozgástesztek használatával megtaláljuk a feszes zónákat és oldva ezen területeket létrehozhassuk  az ideális testtartást. Természetesen ezt az oldott állapotot, ha fenn kívánjuk tartani, szükséges az otthoni egyéni tartásjavító mozgásprogram rendszeres gyakorlása is. 

A koncepció lényege: 

Optimális feszülés-mozgásszabadság-ideális testtartás-izületi stabilitás-egészséges mozgatórendszer.

Hogy néz ki a terápia?

Az FRSB terapeuta a páciens kórtörténetének áttanulmányozása és a beteg pontos kikérdezése után a testolvasás módszerét használva feltérképezi a helyes és helytelen mozgásmintázatokat. Állás, járás, illetve különböző mozgások során megfigyeljük a páciens tartási mintázatait és levonjuk a következtetést, melyik fascia meridiánban szükséges és milyen típusú beavatkozás a  helyes minta kialakítása érdekében. A kezelési stratégia felállítása után több egymásra épülő strukturális integrációs kezelés veszi kezdetét. Ezt a folyamatot otthon végezhető mozgásterápiával egészítjük ki.                 

Az angol-amerikai FRSB terápiát  egy magyar származású instruktor honosította és ez a technika Magyarországon TestSzobrászat néven vált közismertté.

McKenzie – terápia

A McKenzie-terápia egy speciális porckorong – és gerincproblémákra irányuló vizsgálati és kezelési eljárás, amely aktív mozgásvizsgálatra és tornára épül. A vizsgálat során a terapeuta a kikérdezés  célirányos módszerét használja, majd meghatározott mozdulatokat ismételtet a beteggel. Ezek összevetéséből jól felderíthető a fájdalom oka.

Ezzel felállítjuk a beteg számára otthonában végezhető , akár óránként ismételendő gyakorlatot. Ennek segítségével a beteg önállóan képes csökkenteni a fájdalmát és jó irányba terelni a gerincpanaszait és mozgékonyságát. A gyakorlás hatására megelőzhető a probléma kiújulása és a műtét is gyakran elkerülhető a McKenzie-módszerrel. 

Állkapocs ízületi manuálterápia

A manuálterápia és a craniosacralis terápia kombinációjával komplex módon tudjuk támogatni a rágószervrendszert. Célzott manuális és craniosacralis vizsgálati és kezelési fogások segítségével oldjuk a rágóizület környéki és azzal összefüggésben lévő gerinc, válövi terület diszkomfort érzését, feszültségét. 

Állkapocs kattogása, fogcsikorgatás, fogak szorítása, fúlzúgás, gyakori fejfájás és rágóizületi fájdalom esetén, továbbá fogszabályozás előtt-alatt-után ideális lehetőség ez a terápia! A terápia segítségével kényelmesebbé, gyorsabbá és fájdalommentesebbé tehető a fogszabályozás.

Trigger Pont Terápia

A mozgás szervrendszerén belül az izmokban létrejövő feszültségi pontok – triggerpontok vagy izomcsomók – nagyon sok esetben kiváltó okai a különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. Ezek az izomcsomók az izomzatban, illetve az izom-ín átmeneténél helyezkednek el speciális lokalizációval.

 • Hogy miért alakulnak ki ezek a csomók?

Ennek sok oka lehet: a mozgásszegény életmód mellett, tartós rossz ülő,álló,egyéb munkapozíciók, vagy épp túl intenzív sport tevékenység, amely egy adott terület túlterheléséhez vezet. 

Számtalan kiváltó tényező szerepet játszhat, de az élettani folyamat lényege minden ugyanaz : a feszes, merev izomzat a beidegződéseket túlstimulálja, a túlzott terhelés mikrosérüléseket eredményez az izom rostjaiban, s a feszes izomrostokban nincs optimális anyagcsere. A sejtek nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, a káros anyagcsere végtermékek felhalmozódnak és az izom szerkezete tovább romlik, izomcsomók jelennek meg. 

 • Hogyan találhatóak meg a trigger pontok?

 A trigger pont terápiában jártas szakember által elsajátított térkép segítségével jól megkereshetőek és kioldhatóak ezek a fájdalmas, égő, tüzelő izomfeszültségi pontok. A  trigger ponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik. Így a kisugárzás területéről következtetünk vissza a valódi probléma okára, az adott izom térképének ismeretével kitapintjuk és kioldjuk a tüzelő csomót.

 • Milyen tünetei vannak az izomcsomóknak?

Égő érzés az izomzatban,jellegzetes kisugárzó fájdalmak a környező izmokba, izületekbe. Fejfájás,szédülés,zsibbadás,alvási problémák.

 • Milyen érzéssel jár a terápia?

Ez kisebb-nagyobb fájdalommal jár néhány másodpercig, majd szépen oldódik és elmúlik a fájdalom.

A terápiához tartozó vizsgálat és kezelési technika  nagy mértékű biztonságot ad a kezelőnek a  pontosabb differenciáldiagnózis felállításához.

Trigger és tenderpontok amellett, hogy helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, megnövelik az adott izom feszültségi állapotát is, melynek hatására további panaszok, tünetek alakulhatnak ki. Így ördögi kör hatásmechanizmussal rontják az életminőséget.

Ezek lehetnek a következők: ín túlterhelése, porcsérülések, arthrosis, gerincpanaszok, porckorongproblémák, kisugárzó fájdalmak, arc-fog-fejfájás stb.

Flossing

A flossing egy rendkívül sokoldalú, főként mozgásszervi problémák esetén használt komplex fizioterápiás eljárás. Ennek során a floss szalaggal kompressziót hozunk létre az adott izületen, és egyidejűleg pedig mozgásterápiát végzünk.

A kezelés fő célja:                             –

 • mobilitás növelése
 • fájdalom csillapítása
 • gyulladásos folyamatok lezajlásának felgyorsítása
 • testtudat javítása

 

A kompresszió során a bőr alatti mechanoreceptorok stimulációjával megakadályozzuk a fájdalom terjedését a gerincvelőbe. Flossingolás alatt mozgásokat végez a beteg aktívan, vagy passzívan a terapeuta, amely kötőszöveti feszültségoldódáshoz és mozgásterjedelem növekedéshez vezet. A kompresszió a káros gyulladásos anyagokat a nyirokrendszerbe juttatja, így megtisztul az adott terület. Végül pedig a kompresszióü felengedésével  a hirtelen beáramló vér, ízületi folyadék azonnal kimossa a területet, fokozva ezzel a hormon, oxigén és tápanyagok keringését.

Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén, izom-és kötőszöveti egyensúly megbomlása, ízületi mozgásterjedelem növelése esetén hatékony kiegészítője lehet a flossing terápia az egyéb manuálterápiás eljárásoknak.

Kinesiotaping

A tapaszolási technika alkalmazásakor a szakképzett terapeuta egy gyógyszermentes mechanikus rögzítést hoz létre a sérült területen.  Gyors és hatékony eljárás, ami megfelelő szakértelmet igényel. A felhelyezett tapasz szövése és anyaga a különlegessége, illetve a problémánként változó technika, amit alkalmazunk. 

 • izomerő fokozást, akár izomnyújtást
 • nyirokkeringés fokozását
 • szalagstabilizálást,izület tehermentesítést 
 • fájdalom és gyulladáscsökkentést tudunk létrehozni.

A tapaszolás hatására a bőr, bőr alatti kötőszöveten keresztül reflexes aktivitás jön létre, amivel az öngyógyító folyamatok aktiválódnak. 

Szegmentális mobilizáció és stabilizáció / Fendrik Kata mozgásterápiás koncepció

Ezt a mozgásterápiás koncepciót a praxisban eltöltött 25 év tapasztalatából alkottam meg. Az FRSB terápia , a Barvincsenko – féle manuálterápia, valamint a McKenzie – módszer ismeretében olyan hasonlóságokra és eltérésekre figyeltem fel, amelyek életre hívták ezt a koncepciót.Felhasználtam a gyógytorna alap ékköveit , a pilates központ stabilizáló szemléletét, a  jóga egyes gyakorlatait, valamint a manuálterápia saját mobilizációs feladatait. Segítségül az SMR hengert  hívtam, amely  mechanikus támogatást ad a korrekciós gyakorlatokhoz. 

A vizsgálat során a gerinc kisizületeiben eltérések ,izom-izompólya tónusváltozások, illetve porckorong elmozdulások figyelhetők meg. A páciens tartása az esetek jelentős részében eltér a normáltól. A különféle terápiák együttes ismerete révén felismertem azokat az  egyedi mintázatokat, amelyek korrekcióra szorulnak. Természetesen egyénenként változó , hogy mit- mivel -hogyan  kombinálok a helyes testtartás kialakítása érdekében.

A cél minden esetben a mozgékony és stabil, fájdalommentes gerinc megteremtése!

 A gerinc normális ívei:  nyaki homorulat, háti domborulat, ágyéki homorulat, kereszt-farokcsonti domborulat. Az egyes gerincszakaszok ideális vagy az ideálistól eltérő minősége alapot teremt a gerincfájdalom megjelenésére. A megváltozott ívek mitől jöttek létre, azaz sok esetben  mi hozta létre a fájdalmat, az az izom-izompólya állapotától és a gerinc kisizületeinek az állapotától függ. 

Az egyes gerincszakaszok ideális ívének megteremtéséhez az SMR hengeren végezhető gyakorlatok  mechanikai ingere szolgál alapul. Ez adja a korrekciót és  indítja a mobilitást. Míg, a többi mozgásterápiás gyakorlat a stabilizációt célozza meg az adott gerincszakaszon a már mozgékonnyá vált területen. Ezzel a szemlélettel újra hangolni, javítani, vagy tökéletesíteni tudjuk az egyes gerincszakaszokat.

Korai fejlesztés és gyermekrehabilitáció

A csecsemő és kisgyermekek idegrendszeri érésének  nagy jelentősége van a mozgásfejlődés és az értelmi, érzelmi fejlődés szempontjából. Bármely szintű, mértékű  az idegrendszert érintő behatás funkcionális változásokat idézhet elő  a csecsemő-kisgyermek pszicho-motoros előmenetelében. Idegrendszeri sérülés, vagy koraszülés esetén primer fontosságú lehet a legkorábbi fejlesztés.

25 évnyi gyermekgyógyászati fizioterápiás tapasztalatommal egyedi terápiás kombinációkat dolgoztam ki azért, hogy a lehető legoptimálisabb  pszicho-motoros fejlődést érhessük el a családdal közösen kisgyermekük érdekében.

A Katona tréning, a Bobath módszer és a Doman-Delacato terápia a lehető legkoraibb életkortól nyújtanak segítséget a fejlődő idegrendszer szerveződő idegi kapcsolatainak stimulálásában. Különleges mozgásmintákkal olyan mozgásformákat, funkcionális elemeket hívhatunk elő a tréning során, amik otthon is spontán illetve a szülővel való közös gyakorlatozás során megismételhetőek és a mozgásfejlődés pilléreivé válhatnak rövid időn belül. Az otthoni mozgásprogramba jól illeszthető az anyai testkontaktusra épülő játékos torna.

A craniosacralis terápia segítségével mindazon idegrendszeri elemek anatómia kapcsolódásai, feszültségei oldhatóak még időben, amelyek a későbbiekben hátráltatnák az elemi és a másodlagos mozgásminták normális kialakulását. Tehát, az idegrendszer agyhártyáiban, koponyacsontok varrataiban, a gerincvelőt körülölelő hártyákban és  a  gerincvelői idegek

kilépési pontjainál mind-mind feszültséggel teli területek fedezhetők fel a craniosacralis terapeuta  manuális érintése által. Ezek oldásával megelőzhetőek a későbbi esetleges mozgásszervi, immunrendszeri, és értelmi-érzelmi-viselkedésbeli problémák. Az izomtónus normalizálódhat, a mozgáskésztetés javulhat, a koordináció és egyensúlyrendszer automatikus fejlődése beindulhat. 

A szülés-születés közben átélt esetleges érzelmi traumák oldódhatnak anyánál-babánál egyaránt. 

Ha a továbbiakban szükséges még fizioterápiás támogatás, akkor a kisgyermek egyensúlyi és vesztibuláris rendszerének tréningezésében az Ayres eszközök  és gyakorlatok alkalmazásával haladhatunk tovább, valamint a manuálterápia eszköztárát sorakoztathatjuk fel.( lágyrésztechnikák, izületi mobilizációk, manipulációk, kineziotaping..) 

Rehabilitációs úszásoktatóként a csecsemőúsztatás és sérülésspecifikus úszásoktatás elemeit  felhasználva uszodai ötletekkel látom el a családot, vagy 0-5 hónapos korig az otthoni fürdetés során  a kádas program elemeit tanítom. Így formálódik komplex egységgé a csecsemő- és kisgyermekek fizioterápiás ellátása praxisomban.

Anyai testkontaktusra épülő torna

Az anyai testkontaktusra épülő torna visszaidézi a várandósság együttes élményét. Ezt a közös létmódot igyekszik tovább vinni oly módon, hogy az anyai test, mint a torna színtere jelenik meg az együttjátszás során.

A magzatvíz nyújtotta állandó taktilis(tapintási) inger, a ringatózás és az anyával történő együttmozgás, mint vesztibuláris inger, a saját mozgás okozta proprioceptív ingerlés, a tompított auditív ingerek, azaz a magzati lét folytatásának tekinthető az anyai testkontaktusra épülő torna. Ez újra a biztonság, a biztonságos hely paradicsomi állapotát idézi és segíti a csecsemő testi-lelki-érzelmi blokkjainak oldódását.

Az eltérő fejlődésű csecsemők és kisgyermekek gyógytornájának és hidroterápiájának tapasztalatával állítottam össze ezt a terápiás elemekkel ötvözött mozgásfejlesztő programot. Az anyai testtel való szimbiózis folyamatos tapintásos impulzusokat közvetít a torna során, ezért fontos a meztelen testtel történő gyakorlatozás. 

A vesztibuláris rendszert bombázzuk az állandó forgásos, ritmusváltásos, gyorsuló-lassuló jellegű, vertikális-horizontális-rotációs irányú mozgásokkal. Az önálló mozgásra serkentő helyzetek biztosításával a nagymozgások és finommotorika ritmusának fejlesztését érjük el.

A közös játék öröme, az ismerős és rutinszerű játéksorozat, továbbá a mondókák, énekek felelevenítése együttesen jelentenek pszicho-motoros élményt a csecsemő és édesanyja számára. Ez által fejlődik a csecsemő emlékezete, figyelme, exploratív játéka, szociális interakciói, az anya-csecsemő kommunikációja és természetesen a mozgáskészlete is. A csecsemő számára ismerős játéksorozatok, az anyával történő együttjátszás közös élménye feloldja a kettejük között esetlegesen jelenlévő gátlásokat, az ősbizalom további megerősítést nyer.

Craniosacralis Terápia

A craniosacralis terápia egy olyan  tudományos, élettani és anatómiai alapokra épülő és bizonyított manuális eljárás, amely egyedülálló változásokat képes létrehozni az idegrendszeren keresztül az egész szervezetben.  Az 50 éves múltra visszatekintő módszer jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok varratainak manuális korrekciója, az agyhártya -rendszer és a kötőszövet oldása révén a szervezet önszabályozó, vegetatív idegrendszeri tevékenységének változását idézi elő. Ennek eredményeképpen  az öngyógyító mechanizmus beindítja a gyógyulást a test egyéb részein, szerveiben, szervrendszereiben is. A terápia célja az idegrendszer optimálisabb működése, a stressz-kezelés hatékonyságának növelése, izom-izületi-kötőszöveti feszültségek oldása, az agyi-gerincvelői folyadék keringésének javítása.  A módszer megalkotója Dr John E. Upledger amerikai oszteopata orvos.

A craniosacralis terápia anatómiai háttere


A terápia alapja a craniosacralis rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a szervezet harmadik legfontosabb élettani rendszere, és minden aggyal, gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan. A craniosacralis elnevezés a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) szóösszetételből származik.  A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és azt védő kötőszöveti hártyából (dura mater) , az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból (liquor) és azokból a csontokból áll, melyekhez a fent említett dura mater kapcsolódik. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel.

A koponyát belülről, az agyat kívülről a 3 rétegű agyhártyarendszer borítja. Ennek a legkülső rétege a dura mater, vagy kemény agyhártya, amely a koponyacsontok belső felszínéhez rögzül. Ez a 3 rétegű agyhártya béleli a koponyát belülről, védve az agyat, onnan leterjedve az öreglyukon a gerinccsatorna belső felszínéhez és a gerincvelőhöz tapadva. Végül a keresztcsonthoz rögzül egyik végén a rendszernek, másik részén pedig egy pár nyakcsigolyához és a koponya belső felszínéhez.  Ebben a kapcsolatban – fizikai vagy lelki sérülések miatt – kialakuló gátak akadályozhatják a craniosacralis rendszer működését, amely különböző rendellenességekhez vezethet.  Így hozhat létre egy kisgyermekkori fejre esés tinédzser korban migrént, vagy egy jégkorcsolyázás fenékre esés traumája, végigrántva az egész craniosacralis rendszert, akár depressziót….A testen a koponyán és gerincen kívül minden egyes csont és kötőszövetes lemez része a craniosacralis rendszernek. Ha a rendszerben bárhol felborul az egyensúly , az rövid- és hosszú távon funkcionális zavarokat, megbetegedéseket idézhet elő. A craniosacralis rendszer szoros kölcsönhatásban áll az idegrendszerrel, az erek hálózatával, a nyirokkeringéssel, a légzőrendszerrel, a hormonális folyamatokkal és a váz-izomrendszerrel. 

A craniosacralis ritmus

A craniosacralis rendszernek, a szív-érrendszerhez és a légzőrendszerhez hasonlóan saját, érzékelhető ritmusa van.  A craniosacralis ritmust az agyi-gerincvelői folyadék termelődése és felszívódása hozza létre. Ez a ritmikus pulzáció hozza létre a percenkénti 6-12-es craniosacralis ritmust, amelyet a kezelést végző tapasztalt szakember az egész testen érzekelni tud. Ez a ritmus egyénenként változik, de adott egyénben többé-kevésbé állandó. A tapintásos diagnózisból kiindulva pedig a terápiás mikromanipulációs fogások alkalmazásával javíthatjuk a craniosacralis rendszer állapotát. Természetesen az összes koponyacsont mozgásban van, és ez a mozgás az agyhártyák és az agyi-gerincvelői folyadék révén folyamatosan tovaterjed a testben. Így a tapasztalt terapeuta a test bármely részén kitapinthatja a craniosacralis ritmust, majd nagyon gyengéd, apró mozdulatokkal segítheti a folyadékok és a lágy szövetek természetes mozgását annak érdekében, hogy fokozza a test önszabályozó folyamatait, nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és javítsa az általános egészségi állapotot.
 A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, a terapeuta semmiféle fizikai erőt nem használ. Csupán,  a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezzel beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

Hogy működik a kezelés?

A craniosacralis terápia olyan gyógyító eljárás, amely során a terapeuta nagyon finom manuális érintéssel dolgozik a páciens testén, ám annál hatékonyabb változásokat, válaszokat vált ki a szervezetből. Az ellazult állapotban történő kezelés során jelentős változás állhat be  a szervezet öngyógyító képességében, az immunrendszer aktivitásában , a stresszkezelésben , az életerő megélésében is.

Kezelés során  a páciens kényelmes öltözetben, kellemesen ellazult állapotban általában hátonfekvésben helyezkedik el a kezelő ágyon. A terapeuta lágy nyomást fejt ki a test  kezelendő felületén, amely érintéssel vizsgálja és kezeli a  megmutatkozó kötőszöveti feszültségeket, amelyek hatással vannak az idegrendszerre. Rendelőmben felnőtt és 9 év feletti gyermekek esetében  kb. 50- 60 percig, 9 év alatti gyermekek esetében  kb. 30 percig kezelek. Sok aspektusa van  a terápiának, ezek ötvözése és egyénre, adott kezelésre való célzott alkalmazása a gyakorlott terapeuta feladata.

12 éve használva a terápiát, – elmondhatom, hogy az esetek túlnyomó többségében  egy kellemes ellazult állapotba kerül a páciens, és ez az állapot még akár napokig is elkísérheti.

Milyen esetekben alkalmazzuk a craniosacralis terápiát?

Fizikai síkon például:

 • stressz,krónikus fáradtság
 • migrén, fejfájás, álmatlanság
 • szorongás, depresszió
 • érzelmi nehézségek
 • fertőzések, immunrendszer alulműködése
 • autoimmun megbetegedések
 • nyak, -hát, -és derékfájdalmak
 • discus hernia ( gerincsérv )
 • gerincferdülés, tartási rendellenességek
 • homlok,- állkapocs ízületi problémák
 • fül-orr gégészeti problémák, krónikus arcüreggyulladás
 • fülzúgás
 • krónikus hörghurut, asztma
 • gyomor- bélrendszeri megbetegedések
 • motoros koordinációs nehézségek
 • Sclerosis Multiplex
 • Parkinson-kór
 • baleseti sérülések,műtét utáni működési zavarok
 • szemproblémák
 • rheumatoid arthritis
 • fibromyalgia
 • menstruációs problémák
 • nőgyógyászati problémák (endometriosis, krónikus medencetáji gyulladások, PCOS,PMS..)
 • várandósság alatti és azt követő panaszok
 • hormonális problémák
 • bőrproblémák,pl.ekcéma
 • emésztési zavarok, székrekedés
 • csecsemőkori és gyermekkori zavarok ( szopási,-táplálási, -alvási,-megkésett beszédfejlődési …zavarok, kólika )
 • dyslexia, dyscalculia, dysgraphia
 • viselkedési zavarok, hiperaktivitás, dühroham
 • koncentrációs nehézségek
 • autizmus
 • központi idegrendszer zavarai
 • epilepszia
 • cerebral paresis     Ezen felül érzelmi és mentális kihívások esetében is. Lásd : SomatoEmotional Release.                                                                                                                                                                                     

Mikor nem alkalmazható a terápia?

Akut agyi történések esetén, illetve olyan betegségeknél, amikor a koponyaűri nyomás változása veszélyt jelenthet, nem szabad a craniosacralis terápiát használnunk. Ilyenek például: – akut agyvérzés, akut koponya- vagy nyakcsigolya törés, akut agyhártyagyulladás, agytörzsi daganat, nyúltagyi hernialisatio.

Általam elvégzett craniosacralis terápiás képzések :
A craniosacralis terápia megalapítója,
 dr John E. Upledger által létrehozott nemzetközi craniosacralis terapeutaképzés hazai központjának : az
Upledger Institute Hungary-nek 4.szintet végzett hallgatója vagyok.
Az általam elvégzett képzések a következőek:

 • CST1. – Craniosacralis terápia 1.
 • CST2. – Craniosacralis terápia 2.
 • SER1.- SomatoEmotional Release 1.
 • SER2.- SomatoEmotional Release 2.
 • CSP1.- Craniosacralis terápia a gyermekgyógyászatban 1.
 • HFC   – Healing From The Core
 • TBS1. – The Brain Speaks 1.
 • CTTB1.-Touching The Brain 1.
 • HCS-  Holisztikus Csend 
 • VM1. – Visceralis Manipuláció: Abdomen 1. 
 • VM2. – Visceralis Manipuláció: Abdomen 2. 
SomatoEmotional Release- SER

 A craniosacralis terápia során a páciens kötőszövetét érintve gyakran tapasztalható jelenség, hogy a fizikai érzeteken túl, érzelmi jelenségek is lejátszódnak a páciensben a kezelés folyamán. Ilyenkor a craniosacralis terápiával foglalkozó szakember ráismer a szöveti memóriára és a kötőszövetből kiinduló testi-érzelmi blokkok oldását segíti elő. 

A SomatoEmotional Release (SER) érzelmek és energia oldása a test szöveteiből, olyan energiáké, amelyeket a páciens egy korábbi esemény hatására a test szöveteiben visszatartott és elszigetelt. Ezek a fizikai vagy lelki traumák a szövetekben tárolódva negatív hatást fejtenek ki a páciens energetikai rendszerére.  Egy ideig nem érzékelhető, valami módon semlegesíti a szervezet a behatolt energia hatását, de hosszú távon ez az energiaciszta destruktív módon fizikai vagy lelki betegségek kialakulását vonhatja maga után.  Amikor a SER technikáját hatékonyan alkalmazzuk, a páciens anélkül, hogy újra átélné  ezeket a traumatikus élményeket – képes ezeket az érzelmeket és energiákat a testből tudatos szintre emelni.

A kötőszövet érintése által felszínre hozott érzés-emlék komplexum a testből történő oldása után a páciens más érzelmi kötésben látja majd ugyanazt a negatív múltbéli eseményt, emléket, így képessé válik másképpen viszonyulni hozzá. Természetesen azt a problémát, amivel a SER folyamata során dolgozunk, inkább a testéből , semmint az elméből oldjuk ki. Oldódás közben átfuthat ugyan az elmén, de ez elsődlegesen egy szöveti oldás. 

A terápiás képalkotás és párbeszéd alkalmazásával lehetőségünk van kommunikálni a páciens elméjének azon részével, ahol az információ nincs tudatos szinten.  Ez valóban egy különleges lehetőség. Azt jelzi ugyanis, hogy a páciens a tudata mélyebb szintjein is megbízik bennünk, terapeutákban annyira, hogy lassan hozzáférést enged olyan információkhoz, amelyek eddig elérhetetlenek voltak.  A SER folyamata némán és párbeszédes formában is lezajlódhat. Ez a munka valóban holisztikus a terapeuta számára is egyfajta tanító, személyiségfejlesztő folyamat, miközben a páciens testi-lelki-szellemi transzformációja megtörténik. 

Visceralis manipuláció

A visceralis manipuláció a manuálterápiák azon fajtája, amely gyengéd érintéssel, mozgatással vizsgálja és kezeli a belső szerveket körülölelő és felfüggesztő kötőszövetben jelentkező feszültségeket, blokkokat. A módszer kidolgozója Jean-Pierre Barral francia osteopatha orvos, aki tapasztalati úton dolgozta ki módszerét.

Az emésztőrendszer területén tapasztalható feszültségmintázatok, mobilitási és motilitási problémák manuális kezelésével  nemcsak az adott szerv problémája orvosolható, hanem az adott szervhez kapcsolt végtag ízület, vagy csigolyaszegmens korlátai is kioldhatóak.

Így például a gyomor blokkoltsága hatással lehet a bal váll problémájára, vagy a máj a jobb vállal mutat összefüggést a szegmentális beidegzés miatt. Ezen analógiával az epehólyag, lép, vesék, hasnyálmirigy, vékonybél, vastagbél …szervek és az ezeket beborító kötőszövetes burkok is értelmezhetőek az ízületi kapcsolataikkal együtt.

Technikailag, a hasfalon keresztül tapintjuk a zsigeri szervek és azok környezeti feszültségeit. Ha csökken bármely okból – gyulladás, műtét utáni hegesedés, ütés, tartós rossz pozíció – a kötőszöveti mozgékonyság, akkor egy idő múlva funkcióromlás, betegség alakulhat ki.

A visceralis manipulációval javítani tudjuk a szöveti keringést, mozgékonyságot, letapadásokat szabadíthatunk fel, újra ritmusba hozhatjuk a szervet és ennek következtében helyreállíthatjuk az adott szerv funkcióját. Ha oldódnak a feszültségek, az hatással lesz a vázrendszerre is, amitől a gerinc vagy végtag ízületek fájdalma is elmúlhat.

 Általam elvégzett képzések:

VM1- Visceralis manipuláció 1: Abdomen 1.

VM2- Visceralis manipuláció 2: Abdomen 2.

 

Theta Healing

A  ThetaHealing® a kvantumgyógyászathoz kapcsolódó terápiás és önfejlesztő módszer. A ThetaHealing® technika egy meditáción keresztül elcsendesíti az elmét és theta állapotba hozza azt, melynek segítségével a tudatalattiban meghúzódó információkhoz juthatunk hozzá.

 Öt különböző agyhullám frekvencia létezik: Béta, Alfa, Théta, Delta és Gamma. Ezek az agyhullámok folyamatos mozgásban vannak, hiszen az agy folyamatosan hullámokat bocsát ki mindegyik frekvencián. Minden, amit csinálsz és mondasz, az agyhullámok frekvenciái által szabályozódik.

A tudósok felfedezték, hogy bizonyos agyhullámok jelenléte ( különösen az alfa és a theta állapot) :

 • enyhíti a stresszt, hosszútávon és lényeges mértékben csökkenti a szorongásra való hajlamot
 •  képessé tesz a mély fizikai  relaxációra és a mentális tisztánlátásra
 •  fejleszti a verbális képességeket és növeli a szóbeli kifejezés intelligenciáját
 •  szinkronizálja a két agyféltekét
 •  fejleszti a képzelőerőt, a vizualizációs képességet, csökkenti a fájdalmat, fokozza az örömérzést és az endorfin termelést.

Mivel testünk energiából tevődik össze – mint minden a világon -, közvetlenül kapcsolódik ahhoz a bőséges energiaforráshoz, ami az Univerzumban áramlik.

A ThetaHealing® Technika több, mint 100 országban jelen van világszerte, Indiában egyes megyékben az oktatás része, illetve Japánban már kórházakban is alkalmazzák.

Gondolatainkon keresztül alakítjuk életünket, amelyek hatással vannak testünkre, kapcsolatainkra, a világban elfoglalt helyünkre. Addig, amíg a hitrendszereink, félelmeink befolyásolják az éltünket és viselkedésünket, addig csekély esély van a változásra. 

 Ahhoz, hogy a korlátozó hitrendszereket, érzelmi mintákat megtaláljuk hozzá kell férnünk a tudatalatti tartalmához. Ebben nyújt segítséget a ThetaHealing® . Az alkalmazott technika igen egyszerű.  A ThetaHealing® alkalmazó tudatosan Theta agyhullámokra hangolódik, és összekapcsolódik a Legmagasabb Tudatossággal – ez az az állapot, ahol el tudjuk érni a tudatalattit, feltárhatjuk korlátozó hitrendszereinket, illetve megváltoztathatjuk azokat. Ebben az állapotban lehetőségünk van arra, hogy újra kézbe vegyük az életünk irányítását, megtisztítjuk a tudatalattinkat az önszabotáló mintáktól. A ThetaHealing alkalmazó nem gyógyít, csak biztonságos teret biztosít a kliens számára, melyben megtörténik a változás. Ebben a térben a kliens által beazonosított negatív tudatalatti hiedelmeket átírja a megfelelő pozitív választásra,  és tanúja az átalakulás létrejöttének.

A Feltétel Nélküli Szeretet energiájának segítségével és a tiszta szándék erejével elengedjük a korlátozó érzelmi és gondolati mintáinkat és megtanítjuk a tudatalatti elmének a hiányzó érzelmeket. Ezzel lehetőséget biztosítva Önmagunk számára, hogy megteremtsük az új valóságunkat. Van választásunk, bármelyik pillanatban újra teremthetjük az életünket.

Healy / Frekvencia terápia és diagnosztika

A Healy egy mikroáramú frekvencia terápiás eszköz, amely egy quantumérzékelő segítségével átvizsgálja az adott személy aktuális állapotát. Kielemzi és az eredményeit kalkulálva állítja össze a legmegfelelőbb mikroáramú elektromágneses frekvencia terápiát.  A kisugárzott rezgések segítségével optimalizálja a sejtmembránok feszültségét. Ez helyreállítja a sejtek anyagcsere folyamatait és a sejtek funkcióinak a teljességét. 

A Healy a legújabb alternatív gyógyászati technológia, amely orvosi műszer engedéllyel rendelkezik.

A módszer 2 fontos személyhez kötődik:

Marcus Schmike a heidelbergi és hannoveri fizika és filozófia tanulmányainak során kidolgozta az anyag és a tudat közötti kölcsönhatás feltárásának vízióját.

Nuno Nina portugál orvos több évtizedes tapasztalatait felhasználva, amelyet a rezgésterápiákkal végzett sok tízezer beteggel. Ők közösen alkották meg a koncepciót, amit  a fizikus-filozófus Marcus elérhető technikává dolgozott. Ezt az innovatív szerkezetet ismerjük mi HEALY-nek!!

Praktikusan, a Healy készülék analízis funkcióját kihasználva a kedves páciens átfogó képet kaphat arról , mely területek, szervek gyengébbek, szorulnak támogatásra. Milyen homeopátiás, Bach-virágterápiás javaslatokat tesz a gép, milyen vitamin, ásványi anyag , vagy aminosav hiányát jelzi. Energetikailag mely szervek milyen állapotban vannak, melyik meridiánok gyengültek meg. Aura szinten is információhoz juthatunk a csakráink állapotáról. 

A körülbelül 1,5 órát igénybe vevő vizsgálat és kezelés során átfogó képet kapunk, s a program javaslatokat tesz milyen illóolajokkal, kristályokkal, szimbólumokkal segíthetjük fejlődésünket.Ezt  pdf formátumban email címére továbbítunk. A vizsgálat egyben kezelés is, ugyanis a Healy által javasolt kezelések rezgésmintázatait egyből berezegtetjük.

A gép által összesített programjavaslatokat pedig kúraszerűen felhasználhatjuk, illetve az egyéb kezelések mellett bátran használhatjuk. A csaknem 150 program segítségével támogathatja testi-lelki-energetikai-szellemi jóllétét.

A készülék fájdalom, izom-izületi panaszok, migrén, szorongás, depresszió és kapcsolódó alvászavarok kategóriában orvosi műszer minősítéssel rendelkezik.  Méregtelenítés, immunrendszer aktiválás, testi-lelki egyensúly, energiaszint, stresszoldás, testi-lelki folyamatok elengedése, tanulás segítése, fittség elérése, bioenergetikaii harmonizáció, elektroszmog terhelés csökkentése, különböző típusú fájdalmak csökkentése( idegi, fog, ízületi, izom, gerinc..) , szellemi egyensúly, bőr, szépség, munka …programokkal az élet minden területén segítséget nyújthat. Nekem személyes kedvencem HEALY!!!

A készülék használata ellenjavallt epilepszia és szívritmus zavar esetén!

Árak:

 • Felnőtt és 9 év feletti gyermek holisztikus manuális gyógyászat: 50-60 perc időtartam – 20.000 ft
 • 9 év alatti kisgyermek holisztikus manuális gyógyászat: 30-45 perc időtartam – 15.000 ft

Keress meg ha elnyertem a bizalmad és tudok segíteni.